Featured POSTS Snooker Hírek

Hatodik világbajnoki címét nyerte meg Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan újra a csúcsa jutott a világbajnokságon

Megközelítette a snooker legenda Stephen Hendry 7 világbanjonki címes eredményét a Rakéta, azzal, hogy a 2020. augusztus 16-ig tartó snooker világbanjonkságon a döntőben 18-8 arányban leggyőzte a szintén jól szereplő Kyren Wilsont.

2020-ban sem maradt el a World Championship a snooker tour-on, bár az ismert egészségügyi és korlátozó intézkedések miatt, különleges körülmények között és időban alaposan elcsúsztatva tudták elkezdeni a snooker legjobbja. Sheffield adott otthont a kvalifikációna július 21-18 között. 3 kiemelési körön keresztül, majd egy negyedik záró szakaszban dőlt el a 16 tövábbjutó játékos  személye. Egy új nagyszerű eredménynek is örülhetett a snooker világ, mert a 15 éves még amatőr Ben Mertens az első körben nyerni tudott, így a legfiatalabb kvalifikációs győztes eredményét javította meg. Egyébként pont azt a James Cahill-t sikerült legyőznie 6-2 arányban, aki az elmúlt szezon világbajnokságán szintén amatőr játékosként nagy meglepetést okozva Ronnie-t búcsúztatta még az első körben. Végül aztán a második selejtező körben az angol Sam Baird búcsúztatta a meglepetést okozó Mertenst. Még a kvalifikáció alatt merült fel, hogy bizonyos sporteseményekre, így a snooker versenyekre is már engednek be nézőket kísérleti jelleggel. Ezt pl. Ronnie O’Sullivan sem tartotta jó ötletnek, és egy nyilatkozatában meglebegtette, hogy felvetődött benne, hogy emiatt esetleg visszalép. Mint tudjuk a többszörös világbajnok kényes a higiéniára, van hogy versenyeken csak a saját maga által készített ételt hajlandó enni.

A 2020. július 31-i vb indulására tehát meghatározták, hogy nézők és kísérők milyen számban és feltételekkel mehetnek be. Ennek a hírére a kvalifikációból feljutott, de súlyos asztmában szenvedő Anthony Hamilton visszalépésre szánta el magát, így 31 játékos kezdhette meg a világbajnokságot, ami jelentette azt is, hogy Kyren Wilson mérkőzés nélkül jutott a második körbe. Várhatóan megosztó volt Hamilton döntése, sokan kevésbé értették meg, de pl. Ronnie azt nyilatkozta, hogy el tudja fogadni a döntését. Ő egyébként ekkorra úgy döntött, hogy vállalja a kockázatot és marad az indulás mellett.

Aztán a második játéknapra ismét fordult a politikai állásfoglalás és nézők nélkül indult a játéknap. Az első meglepetések is megszülettek, Martin Gould 53. kiemeltként a 9. Stephen Maguire ellen győzőtt, a 39. Kurt Maflin legyőzte a 12. David B Gilbert-et, de a 39. Anthony McGill szoros döntő frames mérkőzésen végül a 13. Jack Lisowski ellen jutott tovább, valamint a 38. Noppon Saengkham is nyert a 10. Shaun Murphy ellen. A legnagyobb meglepetés talán a 80. helyre sorolt Jamie Clarke győzelme volt, aki a 4. Mark Allen ellenében juthatott a második körbe. Az első körben Ronnie ellenfele a thai Thepchaiya Un-Nooh volt, akit 10-1 arányban hagyott az asztalnál. Ennek a mérkőzésnek további érdekessége, hogy az ötszörös világbajnoknak mindössze 108 percre volt szüksége megszerezni a továbbjutást, Shaun Murphy 2019-es rekordját adta át a múltnak, 41 percet faragott az időből, úgy, hogy akkor csak 10 frame kellett Murhpynek ehhez.

A snooker világbajnokság második körében már sokkal szorosabb eredmények születtek, kialakultak az erőviszonyok, bemutatkozott Kyren Wilson is. Kisebb meglepetések voltak, bár ismert ezen játékosok tudása, Kurt Maflin legyőzte John Higginst 13-11 arányban, Anthony McGill továbbjutott Jamie Clarke ellenében, de Mark Selby csak döntő frameben tudta legyőzni a thai Noppon Saengkham-t. A világbajnokok mérkőzésén Mark J Williams lett most jobb Stuart Bingham ellenében.

A negyeddöntőkhöz értünk, ahol szinén nagy küzdelmeknek lehettünk tanujai. A nehezen megjósolható Judd Trump és Kyren Wilson mérkőzésén végül utóbbi játékos tudott nyerni 13-9 arányban. Kurt Maflin és Anthony McGill találkozója is szoros meccs volt, de aztán McGill érte el a 13 framet hamarabb. Nagyszerű és kiemelkedő küzdelmet hozott a két veterán sznúkeres Mark J Williams és Ronnie O’Sullivan találkozója, ami végül 10-13-as eredménnyel zárult. Mark Selby pedig talán a legsimábbnak tűnő mérkőzésen 13-7 arányban került az elődöntőbe.

Az elődöntők soha nem látott döntő frames meccsekként kerültek lezárásra. Kyren Wilson és Anthony McGill játszotta a felső csoport elődöntőjét, fordulatos és szoros mérkőzésen végül Kyren Wilson került a világbajnokság döntőjébe. Talán ettől a játéktól egy még kemények összecsapást hozott és az idegek harcát hozta előtérbe a Ronnie O’Sullivan és Mark Selby találkozója. A jól kezdő Ronnie hamar hátrányba került, sokáig futott az eredmény után, a végső szakaszban is hátrányban volt, és mikor már Selby a döntőben érzhette magát, a veterán játékos szépen felépített játékkal, fokozatosan az utolsó 3 játszmát megnyerve szerezte meg a 17-16-os győzelmet.

A döntőben tehát Kyren Wilson és Ronnie O’Sullivan került. Előbbi az első győzelmére, míg utóbbi a hatodik megszerzését tűzhette ki célnak. Jól indult Ronnienak az első szakasz, 6-2 arányban sikerült vezetést szereznie. Az esti szakaszban aztán 9-7-re apadt az előnye, felcsillanhatott a remény Kyren előtt is. A második napon azonban Ronnie jobban indított, bár az első játszmát még Kyren nyerte meg, de aztán 7 framet nyert egyfolytában, így az esti utolsó szakaszra 8-17-es részeredménnyel fordultak, ahol már csak egy befejező frame kellett, hogy Ronnie megszerezze a hatodik világbajnoki győzelmét az ekkor már újra beengedett pár néző nagy örömére.

A 2020-as snooker világbajnokságok 79 százas break született, John Higgins megszerezte pályafutása 10. maximumát, de Ronnie 12 százasa mellett Kyren Wilson is 8-cal növelte a százasainak számát, de Mark Allen, Martin Gould, Ding Junhui is 5-5, míg Neil Robertson, Judd Trump, Mark Selby, Kurt Maflin 4-4 százassal járult hozzá a vb szinvonalához.

Hasonló snooker bejegyzések

Joe

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .