Adatlapok Játékosok

Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan

Született: 1975. december 5 (Anglia)

Profi Snookerjátékos: 1992-

Beceneve: The Essex Exocet, The Magician (mágus), The Rocket (rakéta)

Legmagasabb ranglista helyezés: #1 (2002/3, 2004-6, 2008-2010, 2019, 2022-)

Legmagasabb break: 15x 147 – vezeti 15-el a többszörös 147-et elérő snooker játékosok listáját

Százas breakek száma: 1232

Twitter: @ronnieo147

Weboldal: http://www.ronnieosullivan.com/

Ranglista győzelmek száma: 40, 5 ranglista győzelem egy szezonban

Minor verseny győzelem: 3

Nem ranglista verseny elsőség: 38

Triple Crown győztes, a legtöbb Triple Crown verseny győztese, jelenleg 23 Triple Crown verseny győzelemnél tart.

World Championship győzelmek (7): 2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020, 2022

Ronnie O`Sullivan snooker játékos
Ronnie O`Sullivan snooker játékos

Ronnie O’Sullivan kiemelt eredményei:

Ronnie O’Sullivan élete, snooker játékos pályája

Ronnie O’Sullivan, teljes nevén Ronald Antonio O’Sullivan (Wordsley, West Midlands, 1975. december 5. – ) angol snooker játékos, négyszeres világbajnok. Rendkívül gyors, támadó szellemű játékstílusa miatt kapta a Rocket (rakéta) becenevet.

Hivatásossá 1992-ben, tizenhét évesen vált, első szezonja után az ötvenhetedik helyen állt. Először a 2002–03-as szezonban volt világelső, ezt később még négyszer mondhatta el magáról. A sportág legnagyobb presztízzsel bíró versenyei közül a világbajnokságot négyszer (2001, 2004, 2008, 2012), a UK Championshipet szintén ugyanennyiszer tudta megnyerni. Ő tartja a rekordot egy nem pontszerző versenyen, a Premier League Snookeren, ezen 2011-ben tizedszer sikerült az élen végeznie.

Mind a százas breakek összetett listáján, mind a kereseti listán második helyen áll Stephen Hendry mögött. Előbbiben 677-nél, utóbbiban közel hétmillió eurónál jár. Hendryvel holtversenyben övé a legtöbb maximum break (147), ezt tizenegy alkalommal sikerült elérniük.

Többen a snooker történet egyik legjobb játékosának tartják, de eredményei mellett számos vitás eset is az ő nevéhez fűződik, ezek közül a legismertebb az, amikor egy Hendry elleni összecsapáson rossz játéka miatt elhagyta a mérkőzés helyszínét.

Élet, pályafutása

Kezdetek

Az essexi Chigwellben nőtt fel, jelenleg is ott él. Középiskolába a Wanstead Gimnáziumba járt.Sznúkerezni ötévesen kezdett, első százas breakjét pedig tízévesen érte el (117). Tizenöt évesen lökte első maximum breakjét, majd egy évvel később lett profi játékos. Profiként az első 38 mérkőzését megnyerte, ez a mai napig rekord, az 1993-as vb alatt állította fel. Azzal, hogy kvalifikálta magát a főtáblára, a világbajnokság történetének második legfiatalabb játékosa lett, aki ezt véghezvitte. Végül az első körben esett ki Alan McManus ellen. Első szezonja után az ötvenhetedik helyet foglalta el a világranglistán.1993-ban, nem egészen 18 évesen megnyerte a UK Championshipet, a döntőben Stephen Hendryt legyőzve, ezzel a torna történetének legfiatalabb győztese lett.1995-ben megnyerte első Masters-címét is.

Az 1996-os vb alatt a snooker szövetség bűnösnek találta egy újságíró, Mike Ganley megtámadásában. Büntetése két év felfüggesztett eltiltás, valamint húszezer font pénzbírság volt. O’Sullivan ezen felül további tízezret ajánlott fel jótékony célra. Egy évvel később, ugyancsak a világbajnokságon, az első fordulóban Mick Price ellen meglökte minden idők leggyorsabb maximum breakjét – ez 5 perc 20 másodpercet vett igénybe, ami lökésenkénti 8,3 másodperces átlagot jelent. 1997-ben másodszor is UK-győztes lett, ismét Hendryt legyőzve a döntőben.

Kép forrása: http://www.skysports.com/more-sports/snooker/news/12243/10835460/ronnie-osullivan-will-be-out-to-win-a-sixth-world-championship

1998-ban, miután Ken Doherty-t 9–3-ra legyőzte az Irish Masters döntőjében, drogfogyasztás miatt megfosztották címétől, így az Dohertyé lett. 1999-ben elődöntőt játszhatott a világbajnokságon, azonban ott vereséget szenvedett Hendrytől, 17–13 arányban. Egy évvel később már ő volt a torna favoritja, főleg azután, hogy Hendry már az első körben nem várt vereséget szenvedett Stuart Binghamtől. Végül O’Sullivan is vereséget szenvedett David Graytől, pedig már 5–1-re, valamint 9–7-re is vezetett.

Első igazán sikeres szezonja a 2001–02-es volt, amikor végre világbajnok lett (a döntőben John Higginst győzte le 18–14 arányban), valamint ismét megnyerte a UK Championshipet (Ken Doherty, 10–1). Pályafutása során először, a 2002–03-as szezont világelsőként kezdhette.

Az első világbajnoki cím után

A 2002-es világbajnokságon ismét összekerült Hendryvel, ezúttal az elődöntőben. A mérkőzés előtt, leginkább O’Sullivan részéről, egyfajta üzengetés vette kezdetét.Az első nap után ő vezetett 8–5-re, másnap azonban Hendry fordítani tudott, és végül 17–13-ra nyert. Ezután O’Sullivan sportszerűtlenséggel vádolta meg őt, egy korábbi, meg nem nevezett összecsapásra hivatkozva. Később elnézést kért Hendrytől megjegyzéseiért.

A 2002-03-as szezonban hiába nyert meg több pontszerző versenyt (skót és ír Masters John Higgins, European Open Hendry ellen), az az évi világbajnokság mégis csalódással zárult, miután már az első körben búcsúzni kényszerült az akkor még újonc hongkongi Marco Fu ellen. A korai kiesés a következő szezonra nyilvánosságra hozott világranglistán is meglátszott, ugyanis visszacsúszott a harmadik helyre, Mark Williams és Hendry mögé.

2004-ben a korábbi sokszoros világbajnok Ray Reardon segített visszanyerni a formáját. A világbajnokság döntőjében rendkívül meggyőző fölénnyel, 18–8 arányban győzte le Graeme Dottot.Ugyancsak ezen a tornán, az elődöntőben aratta a világbajnokságok történetének legnagyobb különbségű győzelmét, a döntőbe jutásért Hendryt 18–4-re verte, egy nagyon egyoldalú találkozón.A következő két évad során Ronnie O’Sullivan volt a világranglista éllovasa.

2004–2005

A szezon első két pontszerzőjét, a Masterst és a Welsh Opent megnyerte, azonban a China Opent egészségügyi okokból kihagyta. Emiatt vetélytársa, Anthony Hamilton kritikával illette, mondván, neki kötelessége népszerűsíteni a sportágat.

A vb-n ezúttal a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, miután Peter Ebdon 8–2-es hátrányból végül 13–11-re legyőzte őt. Kettejük mérkőzésén sokak szerint az dönthetett Ebdon javára, hogy rá tudta kényszeríteni saját, hihetetlenül lassú játékstílusát Ronnie O’Sullivanre, kizökkentve őt a megszokott gyors ritmusból, ami abszolút ellentéte Ebdon játékának.A mérkőzést követően bejelentette, hogy a következő szezont kihagyja, sőt, talán soha többé nem fog versenyezni.Ezt a döntését 2005 szeptemberében megváltoztatta, ekkor azt nyilatkozta, hogy egy ideig az USA-ban, pool-versenyeken fog szerepelni.Később kiderült, hogy az amerikai pool-versenyek egybeesnek a Premier League Snooker versenyekkel, így ez a terve végül kudarcba fulladt. Végül a Premier League döntőjében sima 6–0-lal győzte le Hendryt, a mérkőzésen lökött még négy százas breaket is.

2005–2006

Az évad első két versenyén, a Grand Prix-n és a Mastersen egyaránt döntőbe jutott, ám mindkétszer vereséget szenvedett John Higginstől, előbb 9–2, majd 10–9 arányban. Az ez évi UK Championshipen már a legjobb 32 között kiesett Mark King ellen.

A világbajnokságon első mérkőzését simán, 10–4 arányban nyerte Dave Harold ellen. Ezt két szorosabb összecsapás követte, előbb egy 13–10 Ryan Day, majd egy hasonlóan szoros, 13–11-gyel végződő Mark Williams ellen. Utóbbi mérkőzésen már 10–6-ra vezetett Williams ellen, innen sikerült ellenfelének egyenlítenie, majd fordítania, így már 10–11 volt az állás az ő javára. O’Sullivan innen fordított, és nyert végül 13–11-re. A következő fordulóban Graeme Dott volt az ellenfele. 8–8-ig fej-fej mellett haladtak, egyikőjük sem tudott nagyobb előnyt kiharcolni a másikkal szemben. Ekkor csúcsosodott ki az O’Sullivant az egész versenyen át végigkísérő dákóproblémája. Ekkor engedélyt kapott a mérkőzés vezetőjétől, hogy 15 perc alatt újraragassza a dákó hegyét. A kényszerszünet lejárta utáni frame-ben O’Sullivan egy 124-es breaket lökött, ekkor felmerült a mérkőzésvezetőben, hogy esetleg szabálytalan változtatásokat is eszközölt dákóján, ám végül ez a gyanú nem igazolódott be.Ennek ellenére számos kritikát kapott vetélytársaitól, Steve Davistől, John Parrott-tól és Dott-tól is.Innentől Dott zsinórban nyolc frame-et nyert, így már mindössze egyre volt szüksége a továbbjutáshoz. Ekkor még O’Sullivan feljebb tudott zárkózni három frame erejéig, azonban végül Dott jutott tovább. Az összecsapás befejeztével O’Sullivan odaadta hibás dákóját egy fiatal fiúnak a nézőtéren.

Később, miután nem indult a Malta Cupon, a következő idényre elvesztette világranglista-vezető pozícióját.

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=8F3NDMlS948
2006–2007

A 2007-es északír versenyen, ahol egyébként döntőt játszhatott (6–9 a kínai Ting Csün-huj ellen), az elődöntőben minden idők leggyorsabb hat nyert frame-ig tartó mérkőzését játszotta Dominic Dale ellen. A mérkőzés teljes játékideje mindössze 53 perc volt.

A UK Champinshipen a negyeddöntőben a régi rivális Hendryvel találkozott. Az összecsapás nem indult jól számára, ugyanis Hendry gyorsan négy frame-es előnyre tett szert. O’Sullivan innen kapaszkodott vissza 3–4-re, és már közel volt számára az egyenlítés is, amikor egy könnyen belökhető piros golyót nem tudott eltenni. Ekkor nyugodtan kezet rázott előbb Hendryvel, majd a játékvezető Jan Verhaasszal, és mindenki legnagyobb meglepetésére elhagyta a mérkőzés helyszínét.A hivatalos álláspont szerint O’Sullivan feladta a meccset, így Hendry 9–1-gyel jutott tovább. A szervezők emiatt a torna egy későbbi szakaszára ingyenjegyet biztosítottak azoknak, akik elutaztak erre az összecsapásra.[32] 2007. május 31-én emiatt a cselekedete miatt 20 800 fontra büntették, valamint 900 világranglista-pontját is levonták.

Legközelebb a Mastersen indult. Korábbi incidense miatt vegyes fogadtatásban részesült a közönség részéről, volt, aki kifütyülte, viszont a rajongók nagy része a korábbi szeretettel fogadta. Bár sima győzelmet aratott Ali Carter felett, mégsem ezzel hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy nem jelent meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.Később emiatt többen, például Shaun Murphy és Ken Doherty is kritizálták őt, mondván, neki nem kötelező részt venni a hivatalos rendezvényeken, így egyfajta különleges bánásmódban részesül hozzájuk képest.Végül O’Sullivan megnyerte a Masterst, a döntőben Ting Csün-hujt legyőzve.

A további versenyeken viszonylag gyengébb eredményeket tudott csak felmutatni, a Malta Cupon az első körben, a Welsh Openen a negyeddöntőben esett ki. A világbajnokságon az első körben ismét Tinggel találkozott. Az összecsapás előtt megvádolta a szövetséget azzal, hogy a sorsolás előre meg volt rendezve.Később ezt az álláspontját visszavonta, és simán, 10–2 arányban múlta felül kínai ellenfelét. Végül a negyeddöntőben, a későbbi győztes John Higgins ellen esett ki.

2007–2008

Az évad első két versenyén, a Shanghai Mastersen és a Pot Black elnevezésű tornán hátproblémák miatt nem vett részt.

Először a Grand Prix-n indult, ahol sikerült a döntőig jutnia. Az utolsó mérkőzésen 9–6-os vereséget szenvedett Marco Futól. A Northern Ireland Trpohyn új rekordot állított fel azzal, hogy az Ali Carter elleni mérkőzésen ötször is sikerült százas breaket löknie. Ebben benne volt egy 147-es is, a hetedik pályafutása során. A következő körben Fergal O’Brien ellen esett ki. December 2-án megnyerte zsinórban negyedik, összességében már hetedik Premier League-jét is.

December 15-én, a UK Championshipen lökte nyolcadik 147-es breakjét, a Mark Selby elleni elődöntő döntő frame-jében.Később meg is nyerte a tornát, a döntőben 10–2-re legyőzve Stephen Maguire-t. Ezzel közel három év után nyert ismét pontszerző tornát.

A Masters során már az első körben búcsúzott. Ellenfele ismét Maguire volt, így megint a világranglista első két helyezettje csapott össze egymással. Maguire már 4–1-re is vezetett, innen sikerült O’Sullivannek 5–5-re felzárkóznia, azonban a döntő frame ismét Maguire-é volt.Ezt követően legközelebb a Welsh Openen indult, ahol a döntőben Mark Selbytől kapott ki 9–8-ra, noha már 8–5-re is vezetett.

A China Openen már az első körben búcsúzott, miután 5–4-re kikapott Futól, ám a verseny nem erről, hanem egy sajtótájékoztatóról maradt számára emlékezetes. A vesztes mérkőzése utáni sajtótájékoztatón ugyanis rendkívül tiszteletlenül viselkedett a sajtó több képviselőjével, többükkel szexuális tartalmú tréfát űzött.Viselkedése miatt megfosztották a tornán szerzett világranglista-pontjaitól és a pénznyereményétől is.

A világbajnokságon, Mark Williams ellen meglökte rekordot jelentő, kilencedik maximális breakjét.Mivel a maximális breakért külön pénzdíjazás járt, így ez is az övé lett. Később Ali Carter is elérte ugyanezt, így a maximális breakért járó összeg kettejük között elfeleződött.A döntőben aztán éppen ők ketten találkoztak. Ronnie O’Sullivan rendkívül sima, 18–8-as győzelmet aratott, megszerezve harmadik világbajnoki címét.

2008–2009

Az évadot az északír verseny megnyerésével indította. Ezzel az elmúlt négy idény egyetlen olyan játékosa lett, aki egymást követő két pontszerző tornát is meg tudott nyerni. A Shanghai Mastersen is döntőbe jutott, azonban ekkor kikapott Ricky Waldentől. Nem sokkal később zsinórban ötödször megnyerte a Premier League Snookert.

A UK Championshipen nem tudta megvédeni címét, miután a második körben 9–5-ös vereséget szenvedett Joe Perry-től. Később, a mérkőzéssel kapcsolatban tett nyilatkozatai miatt összesen ezerhatszáz fontra büntették.

A Mastersen ismét jól szerepelt. A döntőig vezető úton legyőzte Perry-t, Cartert és Maguire-t is. A döntőben Mark Selby volt az ellenfele. A délutáni szakaszt a felek 4–4-gyel zárták. Este O’Sullivan kezdett jobban, az első frame az övé volt, Selby azonban a következő hármat megnyerte, így 7–5-nél egy viszonylag megnyugtató előnyt tudhatott magáénak. Ronnie O’Sullivan innen fordítani tudott, előbb 8–7-re, majd 9–8-ra módosította az állást. A tizennyolcadik játékot egy 55-ös breaknek köszönhetően tudta megnyerni, így végül 10–8-cal megszerezte negyedik Masters-győzelmét, ezzel Hendry után a második játékos lett, aki ezt a tornát legalább háromszor meg tudta nyerni.

A 2009-es vb-n az első körben Stuart Binghammel találkozott. Ellene háromszor is 100 fölött lökött, és továbbjutott. A következő körben Mark Allen állította meg őt, aki 9–7-es hátrányból végül 13–11-re győzte le őt.

Kép forrása: http://www.skysports.com/more-sports/snooker/news/12243/7490760/osullivan-rules-in-germany
2009–2010

Ronnie O’Sullivan 2009–10-es szezonja ismét a Shanghai Mastersszel kezdődött, amelyet ismét meg tudott nyerni. A döntőig mindössze hat frame-et vesztett, Graeme Dottot 5–0-ra, Marco Fut 5–2-re, Ting Csün-hujt 5–3-ra, John Higginst pedig 5–1-re győzte le. A döntő végeredménye Liang Ven-po ellen 10–5 lett.Ezután csatlakozott az újonnan megalakult sznúker játékosok szövetségéhez.A következő pontszerzőn, a Grand Prix-n, egy szoros meccs után a második körben esett ki. A John Higgins elleni mérkőzés végeredménye 4–5 lett. A korábbi öt egymást követő győzelem után hatodszor már nem sikerült megvédenie Premier League-címét, miután a döntőben Shaun Murphy 7–3-ra legyőzte.A UK Championshipen, a Matthew Stevens ellen győztesen megvívott mérkőzés után ismét kisebb botrányt okozott egy nyilatkozatával. Ebben a sznúker szövetség leköszönő elnöke, Rodney Walker fémjelezte korszakot „rákos sejtnek” titulálta, amely „megfertőzte az egész játékot”, ezzel szemben alig várta az új elnök, Barry Hearn érkezését. Az ezt követő két mérkőzését Peter Ebdon, majd Mark Selby ellen meg tudta nyerni (mindkétszer 9–3), mielőtt búcsúzott volna a további küzdelmektől a John Higginstől elszenvedett 9–8-as vereség után, annak ellenére, hogy 2–8-ról még sikerült egyenlítenie.

A Masterst Neil Robertson 6–4-es legyőzésével kezdte, majd a folytatás Ebdon 6–3-ra történő kiütése volt.Az elődöntőben Mark Williams búcsúztatta (6–5), ezzel hét éven belül hatodszor jutott be a Masters döntőjébe. Itt az előző évhez hasonlóan ismét Mark Selbyvel találkozott, ám ezúttal kikapott 10–9-re, hiába vezetett már 9–6-ra is.A 2010-es Welsh Open az elődöntőben ért véget számára.

A China Openen már az első körben búcsúzott a szabad kártyás Tien Peng-fej miatt. A világbajnokságon az első körben egy másik kínaival, Liang Ven-póval találkozott, ám ezúttal győzni tudott, 10–7 arányban.A következő körben Mark Williams búcsúztatta (13–11), majd a negyeddöntőben ismét Selbyvel került össze, aki ezúttal 13–11 arányban jobbnak bizonyult Ronnie O’Sullivannél.

2010–2011

Első versenye ebben az évben az újonnan létrehozott PTC 1-es számú versenye volt. Itt a negyeddöntőig jutott, ahol sima, 4–0-s vereséget szenvedett Jamie Cope-tól.Legközelebb a 4. versenyen vett részt, itt a döntőig jutott, ám ott 4–3-ra kikapott Barry Pinchestől.A World Openen meglökte tizedik maximum breakjét, amivel beállította Stephen Hendry rekordját.Később ezen a versenyen sikerült legyőznie Jimmy White-ot (3–1), Hendryt (3–1), Stephen Maguire-t (3–1) és Peter Ebdont (3–1) is, így döntőt játszhatott. Ellenfele Neil Robertson volt, a győzelmet végül ausztrál ellenfele szerezte meg.

Megnyerte a 2010-es Premier League Snookert. Az egész tornát veretlenül játszotta végig, majd az elődöntőben és a döntőben is győzni tudott, előbb Robertsont győzte le 5–1-re, majd a döntőben 7–1 arányban múlta felül Shaun Murphy-t.Ezzel tizennégy év alatt már kilencedik Premier League-elsőségét gyűjtötte be. A UK Championshipen viszont már az első körben kiesett Stuart Bingham ellen.

A Mastersen már az első körben kikapott Mark Allentől.A Snooker Shoot-Out elnevezésű tornán az elődöntőig jutott, itt Robert Milkinstől szenvedett vereséget.A következő két pontszerző tornán egyaránt az első kör jelentette számára a végállomást, előbb a Welsh Openen, majd a China Openen, mindkétszer Ryan Day ellen. A világbajnokság a negyeddöntőben, a John Higgins elleni 13–10-es vereség után fejeződött be számára.

2011–2012

A 2011–12-es szezont rögtön egy kispontszerző győzelemmel kezdte, miután megnyerte az az évi Players Tour Championship első versenyét. A döntőben Joe Perry volt az ellenfél, akit 4–0-ra győzött le.A Paul Hunter Classicon meglökte tizenegyedik maximum breakjét, így már egyedül áll ennek a ranglistának az élén.Ezen a versenyen egyébként az elődöntőig jutott, ám ott 4–3-as vereséget szenvedett Mark Selbytől. A Shanghai Mastersen a második körig jutott, ahol 5–3-ra kikapott Anthony Hamiltontól. A 7-es számú PTC-versenyt, a Kay Suzanne Memorial Trophyt ismét megnyerte, Matthew Stevens 4–2-es legyőzésével.A 9-es versenyen Antwerpenben ismét döntőbe jutott, ám ott 4–3-ra kikapott Judd Trumptól.A 10-es és 11-es számú versenyeken nem indult, azonban még így is második helyen állt a PTC-k összesített kereseti listáján.Ebben az idényben sikerült megnyernie karrierje tizedik Premier League-tornáját is. A döntőig vezető úton a legnevesebb ellenfél, akit legyőzött, Mark Williams volt. A döntőben a kínai Ting Csün-hujt verte 7–1 arányban.  A UK Championshipen a második körben esett ki, miután 6–5-ös vereséget szenvedett a későbbi győztes Trumptól. A Mastersen ismét Trump parancsolt megálljt neki, ezúttal 6–2-re, a negyeddöntőben győzte le.A következő verseny a German Masters volt. Itt kis híján már az első körben kiesett Andrew Higginson ellen, ám 0–4-es hátrányból végül 5–4-re győzni tudott. Később Joe Perry-t, Matthew Stevenst és Stephen Lee-t is felülmúlta, hogy a döntőben Stephen Maguire-rel találkozhasson. A döntő délután lebonyolított része után 5–3-as hátrányba került skót ellenfelével szemben, valamint az első este megrendezett frame-et is elvesztette. Innen sikerült felkapaszkodnia, és 9–7-re diadalmaskodnia. Nagypontszerző versenyen ez volt az első győzelme a 2009-es Shanghai Masters óta, döntőbe pedig a 2010-es World Open után került először.Ezt követően elődöntős volt a Welsh Openen, negyeddöntős a China Openen, előbbin Mark Selby, utóbbin Maguire ellen esett ki.

O’Sullivan a 2012-es világbajnokságon megszerezte negyedik bajnoki trófeáját, miután a döntőben 18–11-re verte Allister Cartert.Az első három körben egyaránt világbajnokokon keresztül vezetett az útja. Az első körben a China Openen diadalmaskodó Peter Ebdont, a másodikban Mark J. Williamst, a negyeddöntőben pedig Neil Robertsont győzte le, 10–4, 13–6 és 13–10 arányban. Az elődöntőben Matthew Stevenst rendkívül simán, 17–10 arányban győzte le, a döntőben pedig Carter legyőzésével Ray Reardon 1978-as sikere óta a legidősebb világbajnok lett 36 évével és 5 hónapjával. A mérkőzés nyolcadik frame-jében lökött 141-es breakje a világbajnokságok döntőinek legnagyobbika.

2012–2013

2012. június 6-án a biliárdszövetség kiadott egy közleményt, hogy O’Sullivan nem írta alá a minden évben megújított játékosszerződést. Ez azt jelenti, hogy amíg nem írja alá a kontraktust, a jövőben addig egyetlen, a szövetség által szervezett tornán sem indulhat. Később saját indoklásából kiderül, hogy a szerződést túl keménynek tartja, és már egy olyan pontján van karrierjének, amikor családja miatt nem írja alá az okiratot.

Kép forrása: http://en.espn.co.uk/snooker/sport/story/275221.html

Megítélése

Sokan a snooker történetének egyik legtehetségesebb játékosának tartják.Bizonyos megmozdulásai után a valaha volt legnagyobb játékosnak tartják, azonban ezt a képet számtalanszor rombolta már le magáról teljesen érdektelen vagy magabiztosság nélküli játékával.

A sportág egyik legnépszerűbb játékosa, egyfajta „showman”. Nagy szerepe volt a snooker népszerűségének növelésében a 2000-es évek elején. Saját magáról azt mondja, hogy szereti kiszolgálni a mindenkori nézőközönséget. Népszerűségét tekintve gyakran Alex Higginshez és Jimmy White-hoz hasonlítják.

Magánélete

Ronnie O’Sullivan

A szakértők rendkívül maximalistának és önkritikusnak tartják, még győzelem esetén is. Depressziós, valamint korábban drogproblémái is voltak.

Anyja szicíliai származású. Barátnője Jo Langley, akivel az anonim narkotikumfüggők csoportjában ismerkedett meg. Két gyerekük van, Lily Jo (2006. február) és Ronnie (2007. június). Egy korábbi kapcsolatából is van egy lánya, Taylor-Ann (1997).

2003-ban számos hírforrás arról számolt be, hogy az iszlám vallásra tért át. Később bebizonyosodott, hogy ezek a híresztelések hamisak voltak.Mutat érdeklődést a buddhizmus felé is, többször jelent meg a londoni buddhista központban.Ennek ellenére saját magáról azt nyilatkozza, hogy nem tartozik egyik felekezethez sem.

Hobbija az autóversenyzés. 2004-ben feltűnt a Top Gear nevű brit televíziós sorozatban, egy Suzuki Liana volánjánál.Ugyancsak a műsorhoz köthető, hogy egy alkalommal ő és Stig egyaránt a saját műfajukban rendeztek gyorsasági versenyt. A győztes végül O’Sullivan lett, aki gyorsabban tisztított meg egy snooker asztalt négy piros és az összes színes golyótól, mint ahogyan Stig körbeért a Top Gear tesztpályáján O’Sullivan Mercedes Benz SL 500-asával. 2009 augusztusában részt vett a Volkswagen Racing Cup egy tesztjén, melynek első felében egy kipördülés miatt nem ért el értékelhető eredményt, a másodikban a középmezőnyben, tizennegyedikként zárt.

 

Ronnie O’Sullivan és Mark Allen a VI. Magyar Snooker Gála résztvevője.

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ronnie_O%E2%80%99Sullivan

Hasonló snooker bejegyzések

  • Stuart BinghamStuart Bingham Stuart Bingham Született: 1976. május 21 (Anglia) Profi Snookerjátékos: […]
  • Mark SelbyMark Selby Mark Selby (Mark Anthony Selby, Leicester, Anglia) Született: 1983. június 19. […]
  • Shaun MurphyShaun Murphy Shaun Murphy Született: 1982. augusztus 10 (Anglia, Harlow) Profi Snookerjátékos: […]
  • Judd TrumpJudd Trump Judd Trump Született: 1989. augusztus 21. (Anglia, Bristol, Whitchurch) Profi […]
  • Martin GouldMartin Gould Martin Gould Született: 1981. szeptember 14 (Anglia) Profi Snookerjátékos: […]
  • Ding JunhuiDing Junhui Ding Junhui Született: 1987. április 1 (Kína) Profi Snookerjátékos: […]
  • Mark J. WilliamsMark J. Williams Mark J. Williams Született: 1975. március 21 (Anglia - Wales) Profi Snookerjátékos: […]
  • Neil RobertsonNeil Robertson Neil Robertson Született: 1982. február 11. (Ausztrália, Victoria, Melbourne) Profi […]
  • Barry HawkinsBarry Hawkins Barry Hawkins Született: 1979. április 23 (Anglia, Ditton, Kent) Profi […]
  • Stephen HendryStephen Hendry Stephen Hendry snooker játékos Született: 1969. január 13. (Skócia, South Queensferry, […]
Joe

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .