Snooker Hírek

Ali Carter 25 milliót vett el O’Sullivantól

Ali Carter 25 milliót vett el O’Sullivantól

Még sosem fordult elő, hogy egy versenyen két maximum brék szülessen, egészen keddig. A snooker-világbajnokság negyeddöntőjében Allister Carter élete első 147-esét lökte. Pechjére az ezért nyerhető 157 000 fontot meg kell feleznie Ronnie O’Sullivannel, aki hétfőn érte el ugyanezt a kiemelkedő eredményt.

Sosem volt még két maximum brék egy versenyen, keddig. Ronnie O’Sullivan hiába nyert hétfői teljesítményével 157 000 fontot (bő 50 millió forint), felezni kénytelen az barátjával és edzőpartnerével, az élete első 147-esét élete első világbajnoki negyeddöntőjében lökő Allister Carterrel.

Az előző játékban (frame) ellenfele, a továbbjutásra inkább esélyes Peter Ebdon is megpróbálkozott a 147-tel, de 15 piros és 14 fekete után a tizenötödik feketét elhibázta. A másik asztalon egy korábbi frame-ben a hétszeres világbajnok Stephen Hendry Ryan Day ellen szintén ráment a 147-re, de ez utolsó pirosat elhibázta, pályafutása kilencedik maximum brékje így még várat magára.

Az utolsó golyó zsebbe lökése után Carter úgy örült, mint egy gyerek, még a máskor szinte gépként viselkedő Peter Ebdon is mosolyogva köszöntötte és átölelte. A szokások szerint a másik asztalnál is félbeszakadt a játék, Hendry és Day is átjöttek gratulálni. Ezzel a frame-mel Carter átvette a vezetést is, majd az este utolsó játékát is hozta, a szerdai folytatás előtt 9-7-re vezetett.

Ali Carter július 25-én lesz 29 éves, az angliai Colchesterben született. Eddigi legjobbja 144 volt, ő az első olyan snookeres, aki anélkül érte el a 147-et, hogy előtte nem nyert kiemelt pontszerző versenyt. Az előzetes világranglistán jelenleg a tizenegyedik, eddigi összkeresete 500 000 font alatt van.

A verseny utáni első nyilatkozatában adrenalinbombának nevezte az érzést, amely az utolsó lökés után elöntötte. Az ösztönei irányították, mert a brék vége felé már reszketett, mint a nyárfalevél. Nagyon inspirálta O’Sullivan előző napi teljesítménye, és a pénzdíj is. O’Sullivan gondolatban már el is költötte a 157 000 fontot, egy Bentleyt akart venni belőle, ahogy ő fogalmazott, majd meghal, hogy legyen egy ilyen autója.

Carter ezt a nyilatkozatot kifigurázva mondta azt, hogy Ford Focust vesz, mert majd meghal egy olyanért.

Carteré volt a snooker történetének 63. 147-ese, ebből hét az idei szezonban született. A bukmékerek a világbajnokság előtt 200-1-hez fizettek volna, ha a tornán három 147-es brék születik, Carter és O’Sullivan teljesítménye után ez az arány 7/4-re módosult.

Az elődöntők szerdán folytatódnak, a kezdés előtt Carter 9-7-re vezetett Ebdon ellen, Hendry 11-5-re Day ellen, az O’Sullivan-Wengbo és a Maguire-Perry meccs egyaránt 4-4-re állt. A továbbjutáshoz 13 nyert játék kell.

Forrás: http://sportgeza.hu/sport/snook040830/

Hasonló snooker bejegyzések

Joe