Adatlapok Játékosok

Allister Ali Carter

Allister Ali Carter

Allister „Ali” Carter

Született: 1979. július 25. (Anglia)

Profi Snookerjátékos: 1996

Beceneve: „The Captain”, A kapitány

Legmagasabb ranglista helyezés: #2 (2010)

Legmagasabb break: 2x 147

Weboldal: https://www.facebook.com/pages/Ali-Carter-The-Captain-of-Snooker/163240557024099

Twitter: @TheCaptain147

Ali Carter eredményei:

Ali Carter rövid életrajza

Allister „Ali” Carter (született 1979 július 25, az angliai Colchester , Essex, Anglia) egy angol profi snooker játékos. Chelmsford-ban él, kétszeres világbajnoki második helyezett, kétszer veszített Ronnie O’ Sullivan ellen, 2008-b an és 2012-ben.

3 ranglista címet nyert már, a legjobb helyezése a snooker világ ranglistán a 2.

Megnyerte a 2012/2013-as szezonban a German Masters tornát.

Ali Carter, teljes nevén Allister Carter (Colchester, Essex, Anglia, 1979. július 25. – ) angol snookerjátékos.
Pályafutása során három pontszerző tornát nyert, a 2009-es Welsh Opent, a 2010-es Shanghai Masters-t és a 2013-as German Masters-t. Kétszer került a világbajnokság döntőjébe, egyetlen hivatalos tornán elért maximum-breakjét (147) a 2008-as világbajnokságon lökte.
Carter, a The Captain (A kapitány) becenevét onnan kapta, hogy civilben képzett pilóta.

Pályafutás

Carter már gyerekként elkezdett snookerezni, szabadideje nagy részét különböző snooker-klubokban töltötte. Tíz éves korában, a Halstead SC színeiben játszva találkozott a női snookerjátékossal, Gaye Jones-szal, aki ezután egészen a profivá válásáig egyengette útját. 1996-ban, 17 évesen kezdte meg profi pályafutását. 1999 októberében a Grand Prix elődöntőjébe jutott, ám 6-3-ra alulmaradt a későbbi győztes John Higgins-szel szemben. Egy hónappal később megnyerte első nem-pontszerző tornáját, a Benson & Hedges Championshipet. Ez az eredmény belépőt jelentett számára a legrangosabb nem-pontszerző versenyre, a Masters-re. Az év végén a WPBSA (World Professional Billiards and Snooker Association) 1999 legjobb fiatal játékosának választotta. A 2000-es Masters-en a második körben esett ki. Az első fordulóban a 80-as évek egyik legjobbját, Steve Davis-t búcsúztatta.
A következő években folyamatosan lépegetett előre a világranglistán, rendre ott volt a fontos tornákon, de döntőbe egyszer sem került. Negyeddöntőt játszott a 2001-es és a 2002-es British Openen, továbbá a 2003-as LG Cupon és a Scottish Openen. Szintén a legjobb 8 közé jutott a 2004-es és a 2005-ös UK Championshipen. 2003-ban Crohn-betegséget diagnosztizáltak nála, azóta szigorú étrendet kell követnie. A 2005-ös világbajnokság selejtezőjében 10-0-ra ütötte ki a 90-es évek jelentős játékosát, James Wattanát. A világbajnokságon ilyen nagy arányú győzelemre 1993 óta nem volt példa. 2005 novemberében a Masters Qualifying Event nevű nem-pontszerző torna döntőjébe jutott, ám végül kikapott Stuart Binghamtől.

2006/07

Amikor már többen csak egy soha be nem váltott tehetségként kezdték kezelni, a 27 éves Carter hirtelen megérkezett a legjobbak közé. 2007 januárjában a Malta Cup elődöntőjébe jutott, itt azonban alulmaradt a későbbi bajnok Shaun Murphyvel szemben. Egy hónappal később a Welsh Openen a legjobb nyolc között esett ki. 2007 tavaszán – többek között a legendás Stephen Hendryt legyőzve – eljutott a világbajnokság negyeddöntőbe, ahol egy döntő frames mérkőzésen 12-13-ra kikapott Mark Selbytől. A szezon végi összesítés után a ranglista 15. helyén találta magát. (Pályafutása során először került be a legjobb 16-ba, és egészen 2012-ig benn is maradt.)

2007/08

2007 novemberében a Northern Ireland Trophy harmadik köréig jutott, 2008 februárjában a Welsh Open negyeddöntőjében esett ki. A végső ellenfele mindkét alkalommal Ronnie O’Sullivan volt. A 2008-as világbajnokság első körében, egy szoros mérkőzésen Carter 10-9-re múlta felül Barry Hawkins-t, majd két korábbi világbajnokot – Shaun Murphyt és Peter Ebdont – is búcsúztatva profi pályafutása során először, pontszerző torna döntőjébe került! A Peter Ebdon elleni negyeddöntő 15. frame-jében profi pályafutása első hivatalos tornán elért maximum breakjét lökte. A világbajnoki döntőben végül 18-8 arányban alulmaradt a snooker egyik legkiválóbb játékosával, Ronnie O’Sullivannel szemben.

2008/09

A világbajnoki szereplés lendületet adott Carternek, 2008 májusában Ali megnyerte második nem-pontszerző versenyét, a Huangshan Cupot. A döntőben Marco Fu-t múlta felül. A 2008/09-es szezon első – őszi – felében háromszor is elődöntőbe került: a Northern Ireland Trophyn, a Grand Prixen és a UK Championshipen. 2009 januárjában a Masters negyeddöntőjéig jutott, itt Ronnie O’Sullivan állta útját. 2009 februárjában Carter megnyerte élete első pontszerző tornáját, a Welsh Opent. A versenyen két korábbi világbajnokot, Shaun Murphyt és Graeme Dottot is búcsúztatott, majd a döntőben 9-5 arányban múlta felül az északír Joe Swailt. Az idény végén Carter a ranglista előkelő 5. helyét foglalta el.

2009/10

Carter a 2009/10-es idényt igen gyenge eredményekkel kezdte. Több korai kieséssel záruló torna után – kivétel a decemberi UK Championship, ahol a negyeddöntőig jutott – Ali 2010 januárjában már a visszavonuláson gondolkodott. Szerencsére a január folyamán visszanyerte lendületét és a hónap végén – címvédőként – a Welsh Open döntőjébe jutott. A címvédés végül nem sikerült, a mérkőzést John Higgins nyerte 9-4 arányban. Tavasszal a China Openen és a világbajnokságon is az elődöntőig jutott. Mindkét esetben a későbbi győztes – Mark Williams és Neil Robertson – búcsúztatta. Carter az idényt a 4. helyen zárta, ez máig a legjobb szezon végi helyezése.

2010/11

2010 szeptemberében Dave Harold, Stuart Bingham, Matthew Stevens és Mark Selby legyőzésével bejutott a Shanghai Masters fináléjába. A skót Jamie Burnett elleni döntőt 10-7 arányban megnyerte és megszerezte pályafutása második (pontszerző) trófeáját. 2010 októberében Carter részt vett az első Power Snooker tornán, ahol az elődöntőig jutott. A 2011-es Welsh Open elődöntőjében megismétlődött az egy évvel korábbi döntő: Higgins és Carter kerültek szembe, a skót nyert. Carter tavasszal Championship League elődöntőt, majd China Open negyeddöntőt játszott. A világbajnokságon csak a második fordulóig jutott, itt Graeme Dott egy szoros mérkőzésen kiejtette.

2011/12

2011 nyarán a nem-pontszerző Wuxi Classic fináléjába került, itt azonban alulmaradt Mark Selbyvel szemben. A júliusi Wuxi-döntő után Carter komoly mélyrepülést élt át. A tornákon sorra az első, vagy a második körben esett ki. Miután a decemberi UK Championship második körében búcsúzni kényszerült, Ali egy Twitter üzenetben bejelentette idény végi visszavonulását. Később Carter kijelentette, hogy nyilatkozatát a pillanat hevében tette és a folytatást a betegsége fogja meghatározni.[39] Egy hónappal a világbajnokság előtt tej- és lisztmentes diétára tért át, aminek köszönhetően rohamos formajavuláson esett át. A 2012-es China Openen már a negyeddöntőig jutott. A 2012-es világbajnokságon Carter végig remek formában játszott, Mark Davis, Judd Trump, Jamie Jones és Stephen Maguire legyőzésével döntőbe jutott. Az ellenfele az a Ronnie O’Sullivan volt, akit pályafutása során egyszer sem győzött le – és akivel már játszott világbajnoki döntőt 2008-ban. A mérkőzést ez alkalommal is a Rakéta nyerte, 18-11 arányban. Ám Carter idényét elnézve már a világbajnoki döntő is győzelemmel ért fel.

2012/13

Betegsége visszaszorításának és formája visszanyerésének köszönhetően Carter a folytatás mellett döntött, igaz a gyenge előző idény miatt kiszorult a legjobb 16-ból. A szezonkezdete rendkívül erősre sikerült, a PTC (Players Tour Championship) első és harmadik állomásán is negyeddöntőbe került, hasonlóan a European Tour harmadik állomásához (Antwerpen). 2012 szeptemberében a Shanghai Masters-en is a legjobb 8 közé jutott. Decemberben – 2008 után újra – a UK Championship elődöntőjébe került, ám Shaun Murphyvel szemben 9-8 arányban alulmaradt. 2013 februárjában Carter megnyerte harmadik pontszerző tornáját, a German Masters-t. Fraser Patrick, Anthony Hamilton, Michael Holt és Neil Robertson legyőzésével jutott a döntőbe, ahol 9-6 arányban múlta felül Marco Fu-t. 2013 tavaszán a Championship League döntőjébe került, ám alulmaradt Martin Goulddal szemben. A szezon végi összesítés után Carter ismét a legjobb 16 között találta magát.

2013/14

2013 júliusában a WPBSA bejelentette, hogy Carternél az orvosok hererákot diagnosztizáltak. 2013. július 2-án Cartert megműtötték, ezután kemoterápiára kellett járnia. Ali a terápiák után kijelentette, hogy folytatja pályafutását, sőt, már augusztusban visszatért a profi snookerhez a European Tour harmadik állomásán. A Fürth-ben megrendezett Paul Hunter Classic-on elődöntőbe került, ám itt Gerard Greene megállította. A novemberi Champion of Champions tornán negyeddöntőbe jutott. A szezon közepén átmenetileg kikerült a legjobb 16-ból, így 2006 óta először nem vett részt a Masters-en. 2014 áprilisában a China Open elődöntőjébe jutott, itt Neil Robertson búcsúztatta. A világbajnokságon a második fordulóban esett ki, ellenfele a későbbi győztes Mark Selby volt.

Allister Carter magánélete

Az essexi Chelmsfordban él, saját klubjában, a Chelmer-folyó partja melletti Rivermead Snooker Clubban gyakorol.

Carternél 2003-ban Crohn-betegséget diagnosztizáltak, melynek következtében szigorú étrendeket kell követnie.

Képzett pilóta, terve szerint a profi snooker abbahagyása után a repüléssel fog foglalkozni. Carter emellett hatalmas autóbolond.

2009. október 1-én született meg Carter és ex-párja, Sarah közös gyermeke, Max.

2013 nyarán Carternél az orvosok hererákot diagnosztizáltak. A snookervilágot sokkolta a hír, rengeteg játékos fejezte ki támogatását és kívánt gyors felépülést Alinak. 2013. július 2-án Cartert megműtötték, ezután kemoterápiára kellett járnia. Július 19-én Ali a Twitterén jelentette be, hogy a műtét és a terápia sikeres volt, és szeptemberben, a Shanghai Mastersen tér vissza a profi snookerhez. (Végül már augusztusban rajthoz állt a a European Tour harmadik állomásán.)

2014. május 24-én, kevesebb mint egy évvel sikeres felépülése után a WPBSA bejelentette, hogy Carternél tüdőrákot állapítottak meg az orvosok. Ezután intenzív kemoterápiás kezelésen kellett részt vennie. A snookerélet nagyjai közül ismét rengetegen fejezték ki biztatásukat és támogatásukat, emellett a WPBSA elnöke, Jason Ferguson így nyilatkozott: „Ali a legerősebb snookerjátékos, akit ismerek. A napokban beszéltem vele és biztosíthatok mindenkit, hogy teljes erejével veti bele magát az előtte álló komoly harcba.”

 

A bejegyzés alapja: http://hu.wikipedia.org/wiki/Allister_Carter

Hasonló snooker bejegyzések

  • Billy Joe CastleBilly Joe Castle Billy Joe Castle Született: 1992. július 14. (Angol) Profi Snookerjátékos: […]
  • Paul HunterPaul Hunter Paul Hunter Született: 1978. október 14 (Anglia, Leeds) - 2006. október 9. (27 […]
  • Gary WilsonGary Wilson Gary Wilson Született: 1985. augusztus 11 (Anglia) Profi Snookerjátékos: 2003-2006, […]
  • Jack LisowskiJack Lisowski Jack Lisowski Született: 1991. június 26. Anglia (Cheltenham) Profi Snookerjátékos: […]
  • Robbie WilliamsRobbie Williams Robbie Williams Született: 1986. december 28 , (Anglia, Wallasey) Profi […]
  • Martin GouldMartin Gould Martin Gould Született: 1981. szeptember 14 (Anglia) Profi Snookerjátékos: […]
  • Mark DavisMark Davis Mark Davis Született: 1972. augusztus 12 (Anglia) Profi Snookerjátékos: […]
  • Jimmy WhiteJimmy White Jimmy White Született: 1962. május 2 (Anglia, Tooting) Profi Snookerjátékos: […]
  • Stephen LeeStephen Lee Stephen Lee Született: 1974. október 12 (Anglia) Profi Snookerjátékos: […]
  • Stuart BinghamStuart Bingham Stuart Bingham Született: 1976. május 21 (Anglia) Profi Snookerjátékos: […]
Joe

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .